OPLEIDING HOOGWERKER

Volgens de huidige Nederlandse wet- en regelgeving moeten medewerkers aantoonbaar worden geïnstrueerd voor de hen opgedragen taken. Daarnaast stelt de VGM Checklist Aannemers (VCA) met ingang van 1 januari 2004 de eis dat medewerkers moeten zijn opgeleid voor risicovolle taken.

Met ons hoogwerkercertificaat toont de werkgever aan dat de betreffende medewerkers professionele hoogwerkerinstructies hebben ontvangen en een formeel examen hebben afgelegd. Hiermee zijn hun kwalificaties geborgd en voldoet de werkgever aan de eisen uit de wet en VCA.

Met ons hoogwerkercertificaat toont de werkgever aan dat de betreffende medewerkers professionele hoogwerkerinstructies hebben ontvangen en een formeel examen hebben afgelegd. Hiermee zijn hun kwalificaties geborgd en voldoet de werkgever aan de eisen uit de wet en VCA (*met uitzondering van medewerkers welke werkzaamheden met de hoogwerker in de Petrochemie uitvoeren; deze vallen in de categorie hoogrisico. De bijbehorende toetsing (onafhankelijk van de opleider) dient dan te voldoen aan de specificaties conform de toetsmatrijs uit de SSVV Opleidingengids).

Open inschrijving

De uitvoering van de hoogwerker opleiding vindt standaard plaats op onze trainingslocatie in Zeist.

Incompany

De uitvoering van de opleiding vindt plaats op uw locatie of op de trainingslocatie van Arbo4all te Zeist. Daartoe dient een geschikte ruimte aanwezig te zijn om de theorie te verzorgen en voldoende plaats om ook het praktijkgedeelte te bespreken. Bij voorkeur dient het mogelijk te zijn een parcours af te zetten dat met de hoogwerker kan worden afgelegd.

PROGRAMMA

De training duurt een dag. In de ochtend wordt de theorie van het werken met hoogwerkers uitgebreid besproken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een fraaie diapresentatie met vele praktijkfoto’s die aan duidelijkheid niets te wensen over laten.
Onderwerpen die aan bod komen zijn:
– Veiligheid en wetgeving
– Soorten hoogwerkers
– Veilige & deskundige bediening  rijden, zwenken, stijgen & dalen
– Weersinvloeden
– Werken nabij elektriciteitsleidingen
– Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen
– Stabiliteit van de hoogwerker
– Werken op verschillende ondergronden
– Gebruik van stempels
– Onderhoud & inspecties

In de middag volgt het praktijkgedeelte. Met behulp van een hoogwerker worden de belangrijkste onderwerpen in de praktijk toegelicht. Daarnaast krijgen de deelnemers instructie op individuele basis en dienen zij een parcours af te leggen. Er wordt een oefenexamen uitgereikt dat men kan maken tijdens de praktijktoetsen van de overige deelnemers.